Dijitalde Yaratıcılık

Hepimiz (en azından internette satış pazarlama faaliyetinde bulunmuş olanlar) bir şekilde sosyal medya kanallarında reklam çalışması yapmış olabiliriz. Bu kapsamda ilk önceliğimiz, üç aşağı beş yukarı, potansiyel müşterilerin içgörülerine göre reklam tasarım, içerik çalışma ve görsel dizayn, vb. işleri yapmaktır.

Elbette, daha da önemlisi sosyal mecrada yayınladığınız bu reklamın potansiyel müşteriyi e-ticaret veya ilgili web sitesindeki ürün sayfasına, bir karşılama (landing page) sayfasına ya da potansiyel müşterinin bir aksiyona/eyleme (call to action) geçmesini beklediğimiz bir yönlendirmeye tabi olmasini hedefliyoruz. Bu zaten yapılan işin ana amacıdır. Asıl yaratıcı olunması gerektiğini düşündüğüm yer tam da burasıdır.

Buna dair karşılaştığım müthiş yaratıcı, vurucu ve amaca hizmet eden bir reklam çalışmasına Instagram mecrasında karşılaştım. Beni çok etkiledi. Paylaşmak istedim.

Aşağıdaki örnekte, Instagram kullanıcısı istemsizce parmağını akıllı telefonun ekranında yukari doğru hareket ettirmek zorunda hissediyor. İşte bu tam da yapmasını istediğimiz bir hareket, çünkü bu sayede ekranda reklamımızda görünen vaade, teklife, promosyona yada alışverişe yönlendirme için gerekli işlemi (yani ekranda reklam görselin aşağıdan yukarıya hareket ettirilmesi eylemini) doğal bir şekilde yaptırmış oluyoruz. Üstelik harekete eyleme geçilmesini tetikleyen “rahatsız edici” sanal cisim öyle bir şekilde yerleştirilmiş ki parmak hareketiniz sadece aşağıdan yukarıya doğru olmak zorunda, çünkü yukarıdan aşağı doğru olsa cismin ekrandan temizlenemeyeceği gibi bir algı nedeniyle bu yönde bir hareket düşünülmeyecektir.

Buyrun reklam tasarımına bir bakın, oldukça yaratıcı değil mi?

Görselde en üstteki beyaz ayakkabının üzerindeki saç telini farkettiniz mi? Görsele bilinçli bir şekilde yerleştirilmiş bir tasarım esasında! Kullanıcı parmağıyla aşağıdan yukarıya parmağını hareket ettirip cismi ekrandan kaldırmak temizlemek isterken aslında “shop now” eylemi için gerekli alışveriş yönlendirmesini otomatik olarak yaptırmış oluyoruz.

Sizce de yaratıcı değil mi?

Teşekkürler.