Uygulamalarınız için Temel Ödeme Entegrasyon Modelleri

Bir uygulamanız, e-ticaret siteniz veya geliştirdiğiniz yeni bir platformunuz ya da iş modeliniz var, ve fakat müşterilerinizden ödeme almak için nasıl bir yaklaşımla entegrasyonunuzu yapacağınıza karar veremiyorunuz. Alternatif ödeme hizmet sağlayıcıları ile nasıl çalışacağınızı bilemiyorsunuz (bankaları ve sundukları ödeme hizmetlerini hariç tuttuğumuzu varsayıyoruz). Ayrıca müşterilerinize nasıl bir deneyim yaşatacağınıza da henüz karar veremediniz. İşte tam da bu noktada hangi modellerle çalışabileceğinize dair kısa bir bilgilendirme yapmakta fayda var.

Bahse konu modeller; müşterinin kullanıcı deneyiminin nasıl öngörüldüğüne, sizin (ya da yazılım sağlayıcısının) ve ödeme hizmetleri sunan firma tarafında hangi rollerin yönetildiğine vb. çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki modellerde ilkinden sonuncuna doğru ilerlerken gelir düzeyi de her adımda artacaktır.

Agnostik Model – Bu model, ödeme entegrasyonuna sahip tüm yazılım platformlarının ve uygulamalarının neredeye yarısı tarafından kullanılmaktadır. Bu model, ödemeyi yapacak olan müşterilerin herhangi bir ödeme sağlayıcısı arayüzünde işlemleri tamamlamasına olanak tanır, ancak platform yani sizin için herhangi bir gelir yaratmaz. Tabii ödeme hizmetleri noktasında katlanacağınız maliyetler de olağan şekilde iş modelinize yansıyacaktır.

Yönlendirme Modeli - Yönlendirme modelinde, platform/yazılım sağlayıcı olarak birkaç ödeme yöntemini (ödeme hizmet sağlayıcı firmalarla özel komisyon paylaşım ya da maliyeti indirimi anlaşmaları yaparak) öne çıkarabilirsiniz ve müşterilerinizin ödeme tercihlerine etki etmeye çalışabilirsiniz. Ancak, müşteriler yine de istedikleri ödeme yöntemini seçmekte serbesttir. Neticede sizin için önemli olan nihayetinde ödemenin tamamlanması ve satışınızı kapatmaktır. Bu modelde platform olarak az da olsa bir gelir akışı (veya fiyat/maliyet avantajı) yaratabilirsiniz ancak yine de satış ve destek gibi temel kullanıcı deneyimlerini yönetmek için bir ödeme hizmetleri sağlayıcısına her bakımdan güvenmek zorundasınız.

Paylaşımlı Satış Modeli – Bir platform/yazılım şirketi, ödemeleri güçlendirmek için sadece tek bir ödeme hizmeti sağlayıcısıyla özel bir ortaklıktan ve gelir paylaşımından yararlanmaya karar verebilir, bu halde müşterilerine çok daha akıcı ve tutarlı bir deneyim de sunabilir. Bu model ayrıca gelir artışı için fırsat da sağlayabilir.

White Label Modeli – Bu modelde, bir platform/yazılım sağlayıcısı, ödeme sürecini ve kullanıcı deneyimini kendisi yönetmek isteyebilir, işin ön yüz tarafındaki önemli bir kısmını kontrol etmeyi tercih edebilir. Tabii bu modelde, ödeme prosesinin uçtan uca tamamlanmasını sağlamak üzere mutlaka perde arkasında bir veya birkaç ödeme hizmetleri sağlayıcısı ile özel ortaklık kurmak gerekecektir. Bu tip bir model; önemli bir kontrol, daha esnek bir yönetim ve daha yüksek bir gelir potansiyeli sağlayabilmektedir.

ISO Modeli – Bir girişim, uygulama ya da yazılım platformu kendi ödeme sağlayıcısı olmak isterse, bu modeli takip edebilir. Bu modelde, ödemelerin işlenmesi, risk yönetimi, mevzuat uyumu, operasyon, finansal yönetim ve sahtekarlığın dolandırıcılığın önlenmesi dahil ödeme hizmetinin her aşaması üzerinde mutlak kontrole sahip olunmaktadır. Ancak model, en yüksek miktarda potansiyel geliri sunmakla beraber ciddi seviyede lisanlama, denetim, yasal uyum ve risk dahil bir çok konuda önemli sorumluluklar, yatırımlar ve organizasyon yönetimi gerektirmektedir.

Karar sizin! Yapacağınız işe, izleyeceğiniz iş modeline, yaratacağınız iş potansiyeline, müşteri deneyimine, finansal gücünüze, yetenek havuzunuza, sahip olduğunuz teknolojiye, hedef pazar ve müşteri kitlenize, vb. daha birçok faktörün bir arada değerlendirilmesi sonucunda en uygun modeli seçebilirsiniz. Ülkemizde ve dünyada artık o kadar çok ödeme yöntemi ve bunları sunan ödeme hizmet sağlayıcıları ve hatta bunları konsolide sunan ödeme ağ geçitleri var ki size en uygun modelde çalışabileceğiniz birçok alternatifi pazarda bulabileceğinize emin olun!

Sağlıklı ve neşeli günler dilerim.