2 min read

Fintek Etiği Ne Demektir?

Teknolojideki gelişmeler, özellikle finansal teknolojiler veya “FinTech”, uzun zamandır yaşamımızı etkiliyor ve nihayetinde bu teknolojiler o kadar yaygın oldular ki gündelik yaşamın temel bir parçası haline geldi.
Fintek Etiği Ne Demektir?

Bir söz

“Etik, yapmaya hakkınız olan ile doğru olanı yapmak arasındaki farkı bilmektir.”

-Potter Stewart

Teknolojideki gelişmeler, özellikle finansal teknolojiler veya “FinTech”, uzun zamandır yaşamımızı etkiliyor ve nihayetinde bu teknolojiler o kadar yaygın oldular ki gündelik yaşamın temel bir parçası haline geldi. Bu nedenle, “Fintek Etik” hakkında bazı şeyleri öğrenmemizin çok daha önemli hale geldiği inancındayım.

“Etik” ile ilgili temel ilke ve sorular nelerdir, teknolojik değişimi nasıl yönetmek istiyoruz, hayatlarımızla kesiştiği noktalar nelerdir ve bunun gibi sorulara bundan sonraki yayınlamayı düşündüğüm birkaç yazıda yanıtlar bulmaya çalışıyor oluruz. Şimdilik genel bir girizgah yapmış olmayım.

Yeni teknolojiler geliştirirken oldukça açık olan bir nokta var ve belki de odak noktası diyebiliriz. O da şu ki; bir şey geliştirilebilir veya yaratılabilir, ancak özünde ana soru şudur; “Yapabilir miyiz?”. Bu önemli soru insani gelişme ve teknolojik gelişmenin ana itici unsurudur.

Bununla birlikte, eşit derecede kritik bir başka soru daha var ki genellikle pek sorulmaz, bu; “Yapmalı mıyız?”. Bu soru inanılmaz derecede önemli, çünkü bizi “yeni”nin etkilerini çok geç olduğunda değil, teknolojiler doğduğunda ve daha en başında iken olumsuz yönlerini hafifletmek için dikkate almamız gerektiğini hatırlatan bir sorudur. Yani, özünde yeni teknolojilerin etkisinin, özellikle FinTek, çok olgunlaşmadan önce ve yönetilemeyecek bir seviyeye gelmeden önce muhakkak analiz edilmesinin gerektiği unutulmamalıdır.

Bundan sonraki yazılarımla detaylara boğulmadan evvel önce finans tarihi ve toplumdaki rolü ile örnek bir vakayı inceleyebiliriz. Ardından beş temel ilke belirleyip bu beş temel ilke etrafında konu başlıklarımızı ele alacağım.

Bu beş ilke: güven, yakınlık, hesap verebilirlik, kültürel gecikme ve gizlilik/mahremiyet.

Son olarak, etiğin doğası bazen hayatın karanlık gerçeklerinin keşfini gerektirirken, lütfen gelecek hakkındaki heveslerimizi eksilteceği yanılgısına kapılmayın. Çünkü, düşünceli bir şekilde yönetilirse, FinTek’in müthiş bir geleceğin gerçekleşmesi, finansın demokratikleşmesi ve finansal hizmetlerin yaygınlaşarak finansal tüketicilerin de ekosisteme dahil olması noktasında anahtar kavram olduğuna inanıyorum.

Gelecek yazılarda görüşmek üzere, sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

Şayet yorum yapmak isterseniz buradan giriş yapabilirsiniz!