Neobankaların Yükselişi

Bankacılık sektöründe müşterilerin beklentilerine göre gelişen ve değişen finansal hizmetler alanındaki deneyimlere ve konfora yönelik artan talebin pazar büyümesini de artırması bekleniyor.

Biraz uzun bir cümle oldu ama durum böyle :)

Neticede, neobankalar müşteri odaklıdır ve müşterilere özel hizmetler sunar, bu da onları geleneksel bankalardan farklı kılar. Buna göre, neobank girişimleri son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde büyüme gösteriyor.

Farklı veri kaynaklarından elde edilen sonuçlara göre aşağıdaki iki tespit bize neobankaların geleceğine dair ipucu veriyor. Gelin bi bakalım;

görsel kaynak: optherium

ReportLinker'ın raporuna göre, Küresel Neobanking Pazar büyüklüğünün 2026 yılına kadar 333.4 milyar dolara ulaşması ve tahmin döneminde %47.1 CAGR'lik bir pazar büyümesiyle artması bekleniyor.

görsel kaynak: optherium

Kearney'in araştırmasına göre, 2023 yılına kadar Avrupa'daki neobankaların 85 milyon müşteriye ulaşması söz konusu olabilir - bu rakam, 14 yaşın üzerindeki nüfusunun yaklaşık %20'si demektir.

TR'de de lisans alan e-para kuruluşlarının önemli yatırımlar yaptığına şahit oluyoruz. Üstelik yaptıkları teknoloji yatırımları ve geliştirdikleri inovatif ürünlerle geleneksel bankaların deneysel girişimlerine karşılık somut sonuçlar alıyorlar, tüketiciye birçok faydayı hızla sağlıyorlar ve yaygın bir finansal kapsayıcılığa erişiyorlar.

Elbette, sundukları tüm faydalar ve katlandıkları maliyetleri gözününe alınca karlılıkları tartışılabilir, ancak ortaya koydukları vizyon ve finansal çözümler buna değiyor, özellikle hem finansal tüketiciler açısından hem de fintek derinleşmesi açısından. Nihayetinde, ortaya çıkardıkları değere karşılık potansiyellerini gören birçok deneyimli uzman yatırımcı ya da fon, odaklarını bu alana çevirebiliyor ve geleceği görerek çekinmeden yatırım yapabiliyor.

Önümüzdeki dönemlerde ülkemizden daha nice neobankalar çıkacaktır, izleyelim görelim...

Sevgi ve sağlıcakla kalın.

Projelerin hakkında görüşmek, soruların varsa yanıt almak ya da sadece tanışmak için online bir görüşme yapmak istersen: