4 min read

E-ticarette 2022 Trendleri

Son yıllarda e-ticaret alanındaki müthiş büyümeye şahit olduk. Elbette pandeminin de bunda çok büyük etkisi olduğu açık. Bu büyümenin 2022 yılında da süreceğini söylemek mümkün. Öyle ki, küresel e-ticaret hacminin 5.5 trilyon $ olacağı tahmin ediliyor.
E-ticarette 2022 Trendleri

Son yıllarda e-ticaret alanındaki müthiş büyümeye şahit olduk. Elbette pandeminin de bunda çok büyük etkisi olduğu açık. Bu büyümenin 2022 yılında da süreceğini söylemek mümkün. Öyle ki, küresel e-ticaret hacminin 5.5 trilyon $ olacağı tahmin ediliyor.

Bu büyümeyi destekleyen en önemli etkenlerden birisi hiç şüphesiz dijital ticareti benimsemiş olan tüketiciler olmaktadır. 2022 yılında bu benimsemenin artacağını öngörebiliriz. Diğer taraftan, e-ticaret markalarının da ana odağına dijital ödemeleri aldığını gördük ve 2022 yılında ödemeler alanına ilişkin bir çok yeni iş modelini duyuyor olacağız.

Tüm bu gelişmelerle beraber yakın zamanda checkout.com tarafından paylaşılan bir anket sonucu birçok tespiti önümüze seriyor. Anket, Avrupa'daki 1.000'den fazla e-ticaret işletmesi ve 8.500 tüketiciyle yapılmış.

Anket sonuçları bir rapor haline getirilmiş ve önümüzdeki 12 ay içinde e-ticaret ve ödemeleri şekillendirecek 5 güçlü trendi ortaya çıkarmış. Bu trendler aşağıdaki başlıklar altında raporda detaylandırılmış.

Bunlar;

  1. Sürdürülebilirlik hem işletmeler hem de tüketiciler için kritik öneme sahip
  2. Yeni ticaret kanallarının kilidini açmak önemli
  3. Sınıfının en iyisi ödeme performansı şart
  4. Dolandırıcılıkla mücadeleye dikkat edilmeli
  5. Pazarda kazanmak olmazsa olmaz

Raporu inceledikçe aşağıdaki konular hakkında daha fazla bilgi edinmek mümkün;

  • Sosyal ticaretin imkanları
  • Çevrimiçi güven kazanmanın artan önemi
  • Pazar yeri platformlarının gücünden yararlanma
  • E-ticaret işletmeleri dolandırıcılığa karşı nasıl koruma sağlıyor?

Raporda öne çıkan başlıklara kısaca bakarsak;

Sürdürülebilir ticaret

2022, sürdürülebilir ticaretin norm haline geldiği yıl olacak gibi görünüyor. Yapılan araştırma, işletmelerin %41'inin çevresel sürdürülebilirliği ve etik tedarik zincirlerini 2022 öncelik listesinin en başına koyduğunu gösteriyor. Bu, yalnızca giderek artan iklim bilincine sahip tüketicilerin talebini karşılamak için değil -%73'ü sürdürülebilir markalardan satın almayı tercih ediyor- aynı zamanda, işletmelerin değişen bir iklimin kârlılıkları için önemli bir risk oluşturduğunun farkında olmalarından geliyor. İşletmelerin beşte biri, 2022'de yangın veya sel gibi iklim risklerinin tehdit oluşturduğunu ankette belirtmiş durumda!

E-ticaret için yeni kanallar

Tüketiciler, özellikle sosyal medya platformları aracılığıyla en sevdikleri markalarla etkileşim kurmanın yeni yollarını giderek daha fazla keşfediyor. Ve 2022'de işletmelerin %40'ı bize bu talebi karşılamak için sosyal ticaret tekliflerini geliştirmeye yatırım yaptıklarını söylüyor. Ancak, sosyal ticaretin sunduğu muazzam potansiyele rağmen, verilerimiz markaların yaklaşımlarında dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırma, sosyal platformların verilerini nasıl kullandığına ilişkin endişelerin yanı sıra, sosyal medya post'larında markaların söylediklerinin doğruluğu konusunda tüketici şüpheciliği olduğunu gösteriyor.

En iyi ödeme deneyimi

Optimize edilmiş ödemeler, her e-ticaret stratejisinin merkezinde olmalıdır. Yine de, tarihsel olarak ve proje yönetiminde, genellikle sonradan düşünülmüşlerdir. Ancak yapılan araştırma, işletmelerin %68'inin aktif olarak yeni ve gelişmiş ödeme teknolojilerine yatırım yaptığını ortaya koyuyor.

Bu yatırım motivasyonu esasında, optimize edilmiş bir ödeme akışının en son ödeme adımında nasıl daha fazla satış sonlandırdığına ve aynı zamanda kârlılığı sahtekarlık ve ters ibrazlardan nasıl koruduğuna dair elde edilen sonuçlardan geliyor desek yeridir. İşletmeler ayrıca, ödemelerin yeni pazarlara açılma ve genişleme stratejileri için kritik olduğunu belirtmekteler.

Fraud ile mücadele

Ankete katılanlar, dolandırıcılık ve siber riskle mücadeleyi 2022'ye girerken işletmelerinin önündeki en büyük zorluklar olarak göstermiştir. Bu gayet doğal, çünkü pandeminin başından beri dolandırıcılık eylemleri büyük bir hızla artmış durumda. Neticede dolandırıcılar, işletmeleri ve tüketicileri hedef almak için çeşitli yeni kötü niyetli taktikler ve yöntemler kullanarak, yaptıkları eylemlerin anlaşılması noktasında giderek çok daha karmaşık hale geliyorlar. Öte yandan, işletmelerin de dolandırıcılık girişimlerini önlemek ve durdurmak için kullanabileceği araçlar da gelişiyor. Dolayısıyla, 2022'de işletmelerin kârlarını ve müşterilerini korumak için en doğru araçları kullanmaları gerekecektir.

Pazarda kazanmak

En büyük 100 küresel pazaryeri platformu 2021'de 2 trilyon $ satış hacmine ulaştı. Uzmanlar, 2025 yılına kadar dijital ticaretin %50-70'inin pazar platformlarından geçeceğini tahmin ediyor. Peki bune demek oluyor? Yapılan araştırmaya göre, bir yandan işletmeler pazar yerlerini bir tehdit olarak görüyorken -%25'i bu platformlara pazar payını kaybetmekten korktuklarını belirtmişler- diğer taraftan 1/3'ünden fazlası yeni müşterilerle tanışma ve satışları artırma fırsatı olarak görüyor ve ürünlerini üçüncü taraf pazar platformlarında daha fazla satmayı planlıyor. Pazar tehdidini ve fırsatını anlamak ve etkili bir strateji oluşturmak, buna göre 2022'de birçok e-ticaret firmasının gündeminde üst sıralarda yer alacaktır.

Rapor dilerseniz aşağıdaki linkten erişeceğiniz formu doldurarak indirebilir ve detaylı olarak inceleyebilirsiniz;

Sevgi ve sağlıcakla...

Projelerin hakkında görüşmek, soruların varsa yanıt almak ya da sadece tanışmak için online bir görüşme yapmak istersen:

Kaynaklar:

Şayet yorum yapmak isterseniz buradan giriş yapabilirsiniz!