3 min read

Değer Teklifi Kanvası

Değer Teklifi Tasarımı (DTT) veya diğer adıyla Value Proposition Design (VPD) Araçları Nelerdir ve Süreç Nasıl İşlemektedir?
Değer Teklifi Kanvası

Değer Teklifi Tasarımı (DTT) veya diğer adıyla Value Proposition Design (VPD) Araçları Nelerdir ve Süreç Nasıl İşlemektedir?

İşin kalbi esasında, bazı araçları kullanarak müşterilerin istediği tüm değer tekliflerinin araştırılması ve daha sonra bunların zaman ilerledikçe müşteri istekleri ile uyumluluğunun korunmasında yatıyor.

DTT, size Değer Teklifi Kanvası’nın (DTV veya Value Proposition Canvas), müşteri beklenti ve isteklerinin iteratif bir şekilde araştırılarak müthiş değer tekliflerinin nasıl tasarlanacağını ve test edileceğini gösterir. Ayrıca, DTT asla sona ermeyen bir süreçtir. Neticede, değer tekliflerinin sürekli olarak müşterilerle ilişkisinin korunarak devamlı geliştirilmesi gerekmektedir.

Kanvas (Araç) > Dizayn/Test (Araştırma) > Tekrar Geliştirme (İleri Araştırma)

Kullanacağımız en temel aracımız DTV, yani Değer Teklifi Kanvası’dır. İşin merkezinde bu araç yer almaktadır. DTV, değer tekliflerinin görünür ve somut olmasını sağlar, ki bu sayede değer tekliflerini tartışmak ve yönetmek kolaylaşmaktadır. DTV, Business Model Canvas (İş Modeli Kanvası) ile entegre çalışır.

İş modeli kanvası hakkında daha önceki yazımıza buradan erişebilirsiniz. Ya da Youtube’da yayınlanmış eğitici ve öğretici bu videoyu izleyebilirsiniz; Business Model Canvas Explained

Hatırlamak için; iş modeli kanvası şablonunu tekrar aşağıda görebilirsiniz;

DTV, iş modeli kanvasının iki bloğunu temsil etmektedir. Bunlar, doğal olarak “Value Propositions” (değer teklifleri) ve “Customer Segments” (müşteri segmentleri) bloklarıdır.

Özetle; Business Model Canvas işiniz için değer yaratmanıza yardımcı olurken, Value Proposition Canvas ise müşterilerinize değer yaratmak için size yardımcı olmaktadır.

Peki, Değer Teklifi Tasarımı kimler için daha iyi çalışan bir modeldir?

Cevabı vermeden önce şu soruları bir kenara not etmemiz iyi olacaktır. Kendi başınıza sıfırdan bir şey mi geliştiriyorsunuz? Veya kendi başınıza değilsiniz ve fakat bir organizasyon (bir şirket veya büyük bir kurum) için mi çalışıyorsunuz? Ki buna göre, stratejik planlamalarınıza göre bazı şeyler sizin için daha kolay bazı şeylerse sizin için daha zorlayıcı olabilecektir.

Elbette, yeni bir girişimin kurucusu, mevcut bir organizasyon içinde yeni bir girişimin proje liderinden çok daha başka farklı kısıtlamalarla başa çıkma zorunda kalmaktadır. Bundan sonra detaylarına gireceğimiz Değer Teklifi Dizaynı ve Kanvas anlatımlarımız, işte bu iki gruba hitap ediyor olmaktadır.

Yeni bir girişim, bireysel veya takım olarak sıfırdan bir iş modeli ve müthiş bir değer teklifi tasarımı yaratmak amacıyla yola çıkmaktadır. Mevcut bir organizasyondan bahsederken ise, şirket veya kurum içerisinde oluşturulan takımlar, bir iş modelini ya da değer teklifini geliştirmek veya keşfetmek üzere yola çıkmaktadırlar.

Peki, yeni bir girişim ya da mevcut bir organizasyon için temel zorluklar ya da fırsatlar neler olabilir?

Yeni bir girişim için;

Temel zorluklar

·       Kısıtlı bir bütçe kullanılarak çalışan fikirlerin doğrulanmasının sağlanması

·       Yatırımcıların ilgisinin çekilmesi ve yatırım alma sürecinin yönetilmesi (eğer iş fikriniz ölçeklenmişse)

·       Doğru bir iş modeli ve değer teklifini/önerisini bulmadan önce eldeki bütçenin sıfırlanması riski

Fırsatlar

·       Hızlı karar alma ve çevikliğin rekabetçi bir avantaja dönüşmesi

·       İşin sahibi olmanın yarattığı motivasyonun işin başarıya ulaşmasında kaldıraç etkisi

Mevcut bir organizasyon için;

Temel zorluklar

·       Üst yönetimden gelen talimatları satın almak

·       Mevcut kaynaklara erişmek

·       Karmaşaları yönetmek

·       Riskten kaçınmanın üstesinden gelmek

·       Katı ve yavaş süreçlerin üstesinden gelmek

·       Basit bir gelişme/ilerleme için büyük kazanımlar üretmek

·       Kariyer riskini yönetmek

Fırsatlar

·       Mevcut iş modelleri ve değer tekliflerinin üzerine yenisini inşa etmek

·       Mevcut varlıkların (satışlar, kanallar, marka, vb.) kaldıraçlanması (gelişmesi, büyümesi)

·       İş modelleri ve değer tekliflerinden oluşan portföyler geliştirilmesi

Bundan sonraki yazımızda, Değer Teklifi Kanvası’nın (aşağıdadır) detaylarını ve nasıl çalıştığını öğreneceğiz. Bundan önce sizlerle bazı piktogramlar da paylaşıyor olacağım.

Görüşmek dileğiyle,

Keyifli okumalar…

Şayet yorum yapmak isterseniz buradan giriş yapabilirsiniz!