CBFO Tarafından Hazırlanan "Türkiye Fintech Rehberi" Yayınlandı
Türkiye Fintech Rehberi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin (CBFO) temel işlerinden biri olan finansal teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanmıştır. Kılavuz, fintech start-up'ları ve yatırımcıları için bir kaynak ve Türk fintech ekosistemini tanıtmak için bir belge olarak hizmet vermektedir.
Türkiye Fintech Rehberi iki ana bölümden oluşmaktadır.
1. Neden Türkiye?
2. Türkiye Fintech Ekosistemi.
İlk bölümde Türkiye'nin startup ve fintech ekosistemlerini ön plana çıkaran göstergeler sergileniyor. Türkiye, son 20 yılda OECD ülkeleri arasında en iyi ikinci ülke olan yıllık ortalama %5,54'lük bir ekonomik büyüme kaydetmiştir. Türkiye'nin ihracatı altı kattan fazla artarak 225 milyar dolara ulaştı. Türkiye, 2022 yılında start-up yatırımlarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde 3'üncü, Avrupa'da ise 10'uncu sırada yer aldığı dinamik bir start-up ekosistemine sahiptir.
Şubat 2023 itibariyle Türkiye'de 637 fintech şirketi faaliyet göstermektedir. 255'i ödemeler dikeyinde, bunu merkezi olmayan finans ve bankacılık teknolojileri takip ediyor. Türkiye fintech ekosistemi 89 milyon ABD doları yatırım alarak 2022 yılında zirveye ulaştı. Fintech'ler için yatırıma ulaşma süresi ortalama 19 aydır ve böyle bir yatırım alan fintech'lerin hayatta kalma oranı ekosistemde% 94.92'dir.
'Türkiye Fintech Ekosistemi' başlıklı ikinci bölümde, iş modelleri, düzenleyici kurumlar, yönetmelikler, dernekler ve topluluklar ile fintech'lere yönelik teşvik ve destekler hakkında bilgiler ele alınmaktadır. Her fintech iş modeli veya dikey için finansal ve organizasyonel yükümlülükler belirtilmiştir.
Rehber, ekosistem için bir yol haritası görevi görecek
Türkiye Fintech Rehberi , lisanslı fintech faaliyetlerinde bulunan kurumlara ilişkin düzenlemeler ve bunların organizasyonel yükümlülükleri gibi açıklayıcı bilgiler içermektedir. Kılavuzda, yasama altyapısı hakkında detaylı bilgilerin yanı sıra, düzenleyici otoritelere ilişkin lisanslama türleri ve temel düzenlemelere de değinilmiştir. Ayrıca, bir fintech girişimi kurmanın temel göstergelerini içeren yayın, fintech alanına ilgi duyan ve faaliyet göstermek isteyen girişimcilere bir yol haritası sunmayı amaçlamaktadır.
Türkiye'nin Mena'daki Konumu
Türkiye, 2022 yılında 1,6 milyar dolarlık bir start-up yatırımı aldı ve 1-10 milyar dolarlık yatırımı olan ülkelerin listelendiği Süper Lig kategorisine dahil edildi. Verilere göre Türkiye, MENA'da 3. sırada yer alıyor.
İslami Fintech
İslami finansa yönelik finansal teknolojiler konusunda doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte, Türkiye'deki İslami bankalar aracılığıyla dijital İslami bankacılık ve hizmet olarak bankacılık ile üçüncü taraf sağlayıcı olmak mümkündür. Diğer iş modellerinde ise fintech firmasının tercihi ile İslami finans uyumu sağlanabilir. İslami finansmana uyum, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Danışma Kurulu ve danışma kurulu tarafından yetkilendirilen danışma komiteleri aracılığıyla sağlanabilir.
"Hayat Finans", Türk bankacılık ve finans sektörünün ilk şubesiz dijital İslami bankası oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) işletme izni alarak Türkiye'nin ilk dijital bankası olma ünvanını kazanan kuruluş, Hayat Finans Katılım Bankası adı altında faaliyetlerine başlayacak. 1,5 milyar liralık başlangıç sermayesiyle kurulan banka, sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek.
Kısa bir süre sonra, başka bir bankacılık girişimi olan TOM Bank, aynı dijital İslami banka lisansını aldı. Mobil uygulama üzerinden kolayca müşteri olabilen TOM Bank'ın önemli avantajlarından biri de Türkiye'debir ilk olan A101 perakende mağazalarından ücretsiz, komisyonsuz ve teminatsız "Kredi" sunması olacak.
Türkiye'deki Fintech yatırımları 2022'de rekor kırdı
Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü ve teknolojik altyapı , dijitalleşme hızının artmasının önünü açıyor ve start-up ekosisteminin gelişimini hızlandırıyor. Türkiye, 2022 yılında start-up'lara yaptığı yatırımlarda Avrupa'da 10'uncu, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi'nde ise 3'üncü sırada yer aldı. Yatırımların da etkisiyle dinamik bir ekosistem oluşturulurken, fintech en çok öne çıkan dikeyler arasında yer alıyor. Türkiye'de Mart 2023 itibariyle 637 aktif fintech şirketi bulunuyor ve ödemeler alanı 255 fintech ile öne çıkıyor. 2022 yılında Türkiye'deki Fintech yatırımları, küresel düşüş eğiliminin aksine, 89 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı.
Ulusal Fintech Stratejisi için Yol Haritası
Finans Ofisi, fintech'lerin ürünlerini ve hizmetlerini korunan bir alanda geliştirebilecekleri düzenleyici bir sanal alan eklemek için planlama ve çalışmaya devam ediyor. Finans Ofisi koordinasyonunda hazırlanan ve ülkemizin fintech ekosistemine yönelik 2023-2025 yıllarına yönelik eylem planını ortaya koyacak olan Ulusal Fintech Strateji Belgesi çalışmalarının tamamlanmasına yönelik son aşamaya gelinmiş olup, belgenin yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Ulusal Fintech Strateji Belgesi, Türk fintech ekosisteminin uluslararası arenada öne çıkması ve gelişim sürecindeki olası sorunlara gerçekçi çözümler üreterek hak ettiği yere ulaşması ve ilgili düzenlemelerin bu perspektiften yapılması için bir yol haritasıdır.