Girişimci Olmak
Kim demiş onca yıldan ve yaştan sonra girişimci olunamaz diye! Ya da girişimci doğulur polemiğine ne demeli veya sonradan öğrenilebilir tartışmalarına. Öyle ya da böyle, yaşımın yolun yarısını geçeli çok uzun süre olmasına rağmen bende denemeliyim diye düşünüyorum. Sayısız projeler, ürünler, servisler üzerine bugüne kadar birçok görev üstlendim, bir çoğunu başarıyla tamamladım, bazılarını ise farklı sebeplerle tamamlayamadım.
Ancaaak, bunca yıl ve deneyim elbette yeni fikirlerin hayata geçebilmesine imkan sağlayacak yeterli güveni, inancı ve motivasyonu da sağlıyor tabii. Kafamda uçuşan duran fikirler sıra girmiş önce ben önce ben diyor sanki. İyi de çorba yapmaya da gerek yok. Eğri oturup doğru düşünelim!
Aceleye gerek yok, madem bu kadar deneyim var diyoruz, o halde hangi fikrin hedeflenecek bir amaca emin adımlarla ilerleyebileceğini de analiz edebiliriz. Hangi gereksinimler söz konusu, nasıl bir iş akışı ya da favori deyimle nasıl bir müşteri deneyimi sunmayı düşünüyoruz, tabii en temel kriterler olan sermaye, uzmanlık, yasal unsurlar, günümüz teknolojilerinin kullanımı, iletişim gereksinimleri, kurumsallaşma, mali süreçler, vb daha birçok halledilmesi gerekenler var. Ne var ki, bunların hepsinden önce ve bence en önemlisi fikrimizin ulaşmaya çalıştığı kişi veya kurumların (yine favori deyimle hedef kitlemizin) hangi problemini çözüyoruz ya da hangi ihtiyacını karşılıyoruz, üstelik başka birileri bu ihtiyacı karşılamıyor veya yeterince karşılayamıyor ya da problemini çözmüyor veya yeterince çözemiyorlar, ki işte biz bu aşamada fikrimizi devreye sokmaya çalışıyoruz. Girişimcilik damarımız da tam bu fikirle kabarıyor.
Neticede, herkes bir fikre sahip, bu halde en basit yaklaşımla herkes girişimci olabilir. Ama eğitim şart! Yönünü nasıl bulacağını bilemeyen birinden kaşif olmasını ve birşeyleri keşfetmesini beklemek biraz ütopik kaçabilir. Girişimcilikle ilgili birçok uygulamaları eğitimler almak olası, bu amaçla hizmet veren özel girişimler (ki bakın burada bile bir eğitim alanında girişimcilik söz konusu olmuş) olabileceği gibi devletin sağladığı imkanlar da mevcut (bknz. Kosgeb, İşkur, vb.).
Bunun üzerinde, yani “girişimcilik” üzerine daha çok yazacağız, ve belki soru ya da görüş veya önerilerinizi benimle paylaşmak da isteyebilirsiniz. Dilediğiniz zaman bana yazarsanız, bu mecrada muhakkak paylaşırım. Tekrar haberleşiyor olacağız.
Sevgiyle kalın ve girişimci ruhunuzu doyurun 🙂