2 min read

NEET

NEET, İngilizce açılımıyla "youth not in employment, education or training" anlamına geliyor, yani istihdamda ve eğitimde öğretimde olmayan gençleri ifade ediyor.
NEET

Bu kavramı ilk duyduğumda merak edip anlamını araştırmış ve doğru verilere dayalı güncel istatistikleri OECD'den incelemiştim.

Dileyenler aşağıdaki linkten bahsettiğim güncel verileri görebilir;

OECD

NEET kavramını bir gösterge olarak ele almak gerekiyor. Buna göre, öncelikle bu göstergenin ne olduğuna dilerseniz yine OECD'nin tanımından yola çıkarak bir göz atalım.

NEET, cinsiyete göre ilgili yaş grubundaki toplam genç sayısının yüzdesi olarak istihdam, eğitim veya öğretimde olmayan gençlerin payını göstermektedir.

Eğitimdeki gençler, olağan olarak yarı zamanlı veya tam zamanlı eğitime devam edenleri içermektedir, ancak çok kısa süreli eğitim faaliyetlerinde bulunanları kapsamamaktadır. İstihdam ise, OECD/ILO Yönergelerine göre tanımlanmakta ve anketin referans haftasında en az bir saat ücretli işte çalışan veya bu tür bir işte geçici olarak bulunmayan herkesi kapsamaktadır. Bu nedenle, NEET gençliği ya işsiz olabilir ya da aktif olmayabilir ve eğitim ya da öğretime dahil olmayabilir.

Ne istihdamda ne de eğitimde veya öğrenimde olan gençler, sosyal olarak dışlanma riski altındadır ve geliri yoksulluk sınırının altında olan ve ekonomik durumlarını iyileştirecek becerilere sahip olmayan kişileri tariflemektedir.

Tabloda, 2020 yılı OECD ortalamasına bakıldığında, 15-29 yaş aralığındaki NEET tanımına giren gençlerin, aynı yaş aralığındaki genel genç kitlesine oranı %13,4 olarak tespit edilmiştir.

Diğer taraftan, ülkemize bakıldığında ise (en son 2019 verilerine bakılabilmektedir), aynı oranın %28,8 olarak hesaplandığı anlaşılıyor.

OECD ortalamasının 2 katından fazladır ve %40,9 ile Güney Afrika ve %29,3 ile Brezilya'dan sonra OECD hesaplamasına dahil olan ülkeler arasında (veriler genelde 2020 ve 2021 itibariyledir) NEET oranı en yüksek olan 3ncü ülkedir.

Grafikteki rakamlara tarihsel olarak da bakmak mümkündür.

Esasında NEET göstergesi tüm ülkeler için bence kritik öneme sahiptir. Özellikle 15-29 yaş aralığındaki eğitim öğretim ve istihdamın dışında kalan genç kitlenin, aynı yaş grubundaki eğitim öğretime ve istihdama aktif katılım sağlayan yaşıtlarına oranının oldukça düşük tutulması devletlerin önceliği ve önem verdikleri konuların başında gelmelidir kanaatindeyim, ki eminim çoğu insan aynı fikirdedir.

Eğitim öğretime ve istihdama katılan çok daha fazla gencimizi kazanmak ümidiyle...

Sevgilerimle, iyi ve sağlıklı günler dilerim.

Kaynak:

Projelerin hakkında görüşmek, soruların varsa yanıt almak ya da sadece tanışmak için online bir görüşme yapmak istersen:

Şayet yorum yapmak isterseniz buradan giriş yapabilirsiniz!