Türkiye Merkez Bankası Dijital Lira'nın ilk pilot aşamasını tamamladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi'nin ilk fazı kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Dijital Türk Lirası'nın ilk denemesini tamamladı ve 2023 yılı boyunca testlere devam etmeyi planladığının sinyalini verdi.
TCMB, 2023 yılının ilk çeyreğinde teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine devam edecektir. Testlerin bulguları kapsamlı bir değerlendirme raporunda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçilmiş banka ve finansal teknoloji şirketlerinin katılımıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği aşamalara geçilecek. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödeme ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu için tasarlanan benzersiz mimari yapıların testleri devam edecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ilk olarak Eylül 2021'de "Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma ve Geliştirme" adlı bir araştırma projesinde dijital Türk lirasına geçmenin faydalarını araştırdığını açıkladı.
O dönemde hükümet, ülkenin para biriminin nihai dijitalleşmesi için herhangi bir taahhütte bulunmadı ve "dijital Türk lirasının ihracı konusunda nihai bir karar vermediğini" belirtti.
TCMB, yaptığı son açıklamada, dağıtık defter teknolojilerinin ödeme sistemlerinde kullanımını test etmeye ve anlık ödeme sistemlerine entegrasyonunu test etmeye devam edeceğini duyurdu.
Dijital Türk Lirası'nın dijital kimliğe ilişkin "ekonomik" ve "yasal çerçeve" gibi hukuki yönlerinin yanı sıra teknolojik gerekliliklerin incelenmesine öncelik verilecektir.
Dijital Türk Lirası'nın hukuki boyutu üzerine yapılan çalışmalar, dijital kimlik tespitinin proje için kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası'nın teknolojik gereksinimleri, ekonomik ve hukuki çerçevesi ile ilgili çalışmalara öncelik verilecektir. Genel halka açık hale getirilir.
Birleşik Krallık ve Kazakistan da dahil olmak üzere birçok ülke, son zamanlarda merkez bankası dijital para birimlerini denemeye başladı.
Avustralya Merkez Bankası (RBA) geçtiğimiz günlerde kendi CBDC planları hakkında tereddütlerini dile getirdi ve başkan yardımcısı Brad Jones, 8 Aralık'ta yaptığı bir konuşmada, CBDC'nin Avustralya dolarının yerini alabileceğini ve insanları ticari bankalardan tamamen kaçınmaya yönlendirebileceğini söyledi.
İngiltere Merkez Bankası, bir CBDC cüzdanı için kavram kanıtı uygulamaları açarken, Kazakistan merkez bankası, üç yıl boyunca aşamalı bir uygulama ile 2023 gibi erken bir tarihte şirket içi bir CBDC'nin tanıtılmasını önerdi.