2 min read

Herkesin Bir Kişisel Anayasası Olabilir (mi?)

Bilgilerimiz, deneyimlerimiz, geçmişte karşılaştığımız durumlara karşı öğrendiklerimiz ya da geliştirdiğimiz çözüm yaklaşımları ve bakış açıları hepimiz için farklı bir paradigma yaratıyor olabiliyor.
Herkesin Bir Kişisel Anayasası Olabilir (mi?)

Hepimiz bilinçli veya bilinçsiz şekilde hayatta, işlerimizde veya ilişkilerimizde karşılaştığımız herhangi bir duruma karşı bir yaklaşıma, düşünceye, yargıya, vb sahip olabiliriz.

Bilgilerimiz, deneyimlerimiz, geçmişte karşılaştığımız durumlara karşı öğrendiklerimiz ya da geliştirdiğimiz çözüm yaklaşımları ve bakış açıları hepimiz için farklı bir paradigma yaratıyor olabiliyor.

Her birimiz muhakkak ki kendimize göre oluşturduğumuz bu paradigmalarla, karşılaştırdığımız durumlara karşı bir çözüm uyguluyoruz. Bu halde; sahip olduğumuz bu paradigmalar nelerdir,  nasıl tanımlanabilirler, işlerimizde bunlardan nasıl faydalanabiliriz ve en önemlisi bunları bir davranış ve iş yapış modeline bağlayıp kendi yöntemlerimizi ve bakış açımızı nasıl somutlaştırabilir. Cevap, evet yapabiliriz. Bunun için, sakin bir şekilde oturup düşünmek en iyisi, yani sizi tanımlayacak cümleler neler olabilir ve bunları maddeler halinde bir kağıda dökmek iyi bir başlangıç olabilir. Böylece, üzerinde ince ince düşünün, kelimeleri değiştirin, cümleleri güncelleyin, ekleyin çıkarın ve “işte bu” dediğiniz, “bu benim bakış açım, iş yapma davranışım, düşüncem” dediğiniz anda zaten “kişisel anayasanız” çıkmış demektir.

Bir örnek vermek gerekirse, ki “senin anayasan nedir” diye düşündüğünüzü hissediyorum, aşağıda beş maddelik kendi kişisel anayasamı örnek gösterebilirim. Uzun yıllardır her işimde bunu dikkate aldım, elbette başarılı olup olmamak sadece bir metne bağlı değil, ancak “iş tutuş biçiminizi” belirleyen ana etmen budur. Çünkü sizi tariflemektedir.

GELİŞİM

1.Yapılan her işin geliştirilebilecek bir yanı mutlaka vardır.

HAYAL GÜCÜ

2.Gelişimi tetikleyen ve sürekliliğini sağlayan ana etmen hayal gücümüzdür.

DEĞİŞİM

3.Başarının sürekli kılınması ve gelişim sağlanmasının ana itici gücü değişime olan inançtan gelir.

YENİLİKÇİLİK

4.Büyüme için gerekli olan değişim ve gelişimin kalitesini yenilikçi yaklaşımlarla ortaya koyduğumuz fikirler ve davranışlar belirler.

YARATICILIK

5.Yaratıcılık, yenilikçi yaklaşımların hayal gücü ile beslenip gelişime yönlendirilmesi sonucunda değişimin sağlanmasıdır.

Yukarıdaki başlıklar için dilerseniz aşağıdaki videoya da bir göz atmak isteyebilirsiniz;

Keyifli seyirler…

Şayet yorum yapmak isterseniz buradan giriş yapabilirsiniz!