Yeni Nesil Bir FaaS Platformu: PAYOFIN
Merhabalar,
Bugün sizlere yeni nesil bir platformdan bahsetmek istiyorum. Adı PAYOFIN. İş modeli olarak FaaS yani Fintech as a Service diye tanımlayabileceğimiz bir yerde duruyor. Gerçi ben buna Fatura as a Service demeyi tercih ediyorum. Neden mi? Çünkü fatura ödemelerini kolaylaştırıyor, güvenli ve hızla fatura tahsilatlarının yapılmasını sağlıyor.
Payofin.com sitesinden de platform hakkında bilgi edinmek mümkün. Sitede de belirtildiği üzere, platform kendisini şu şekilde ifade ediyor;
Sunduğumuz servisler ile kolayca entegrasyon yapın, kurumların (su, elektrik, doğalgaz, telekom, vb.) faturaları için abone borcu sorgulayın, müşterilerinizin fatura ödemelerini hızla ve güvenle gerçekleştirin.
Değer önermesi çok net, değil mi? Platform FaaS olarak faaliyet gösteriyor, fatura tahsilatlarının yapılması amacıyla servisler sunuyor ve sundukları servisleri entegre eden firmalara kendi uygulamaları ve kanalları üzerinden abonelere ait faturaların sorgulanması ve faturaların ödenmesini sağlıyor.
Sitede de vurgulandığı üzere; Payofin servislerini kendi iş modellerine entegre eden ve müşterilerine fatura borç sorgulama ve ödeme hizmetlerini sunan firmalar, ayrıca gerçekleşen işlemler üzerinden de ek gelir elde edebiliyorlar.
Öte yandan, Payofin servislerini kullanmak üzere platforma herhangi bir ücret de ödenmiyor. Üstelik ne aylık yıllık ücretler, ne entegrasyon ücreti ne sisteme giriş bedeli ne de sorgu ücreti ve benzeri isimlerle gizli hiçbir ücret söz konusu değil. Belli ki maliyetler noktasında şeffaf, açık ve net bir duruş var. Gelirler noktasında da cazip ve verimli olduğuna eminim.
Ülkemizde "platformification" kapsamında bu ve benzeri girişimler elbette mevcut, ancak Fintech alanında çok fazla değil. Ayrıca FaaS modeliyle hizmetler sunan firma çok daha nadir.
Yasal açıdan değerlendirildiğinde ise, Payofin platformunun TCMB'ye tabi olan 6493 no.lu Kanun kapsamında yetkilendirilmiş bir ödeme kuruluşu olduğu görülüyor. Yani yasal ve güvenli bir platform.
Faturalarının tahsiline aracılık ettikleri kurumlara bakıldığında ise bir hayli fazla! Yani iş modeline de gayet uygun zaten. Şöyle ki; Payofin, doğrudan kurumlarla anlaşmalı olarak faturaların sorgulanması ve ödenmesini sağladığı gibi, bankalarla da anlaşmalar yaparak, bankaların 3.partilere fatura servislerinin açılmasını izin aldıkları kurumlar içinde, fatura sorgulama ve ödeme hizmetini sunabiliyor. Bu sayede kurumlar, bankalar vb. kaynaklar aracılığıyla yüzlerce farklı kuruma ait faturaya tek platform üzerinden erişilmesinin ve ödenmesinin mümkün olduğunu görüyoruz.
Esasında TR'de buna benzer bir platformun, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde ulusal bir Fintech stratejisine dahil edilmesi yararlı olurdu. Payofin bunu sağlayabilir, ancak tüm kurumların bu ve benzeri platformlardan tahsilatının belli başlı düzenlemelerle desteklenmesi gereği olduğu açıktır. Yani her kurumun tabi olduğu kendi endüstrisindeki mevzuatlar farklıdır, dolayısıyla ulusal seviyede ülkedeki tüm kurumlara ait faturaların rekabetçi bir ortamda yetkili ödeme kuruluşlarına açık hale getirilmesi önemlidir. Bu sayede eminim ki kurumların tahsilat performansları da yüksek olacaktır. Ayrıca, Payofin gibi platformlar aracılığıyla gerçekleşen sorgulama ve ödeme işlemleri ile sektörel raporlamaların da yapılması çok daha kolay olacaktır. Özellikle fatura ödemelerine ilişkin sektörel verilerin toparlanması;
- Fintech alanında bu dikeyin gelişmesi noktasında da önemli içgörüler sunabilecek,
- Gerekli hallerde mevzuat düzenlemelerine veri sağlanabilecek ve
- Muhakkak ki daha güvenli bir fatura sektörünün gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Fatura ödemelerine ilişkin daha önce yine benzer bir içerik hazırlamış ve olaya başka açılardan da değinmiştim. Okumak isterseniz buyrun linki burada;
Platform hakkında web sitesinden bilgi almak için; payofin.com
Linkedin şirket profilini incelemek için; Linkedin
Payofin'e Fintech yolcuğunda başarılar...